sunnuntai 16. joulukuuta 2012

8. luukku: Frivolitéta neulalla


Ollessani vielä opiskelemassa artesaaniksi luokkakaverini teki opinnäytetyönsä frivolité-pitsistä (tunnetaan myös sukkula- ja käpypitsinä, käpyily), jossa "kävyn" (eli pienen sukkulan) avulla muodostetaan pitsiä. Lisäksi luokkakaverini innostui frivolitén suuntauksesta, jossa kävyn sijasta käytetäänkin pitkää neulaa. Hän opetti minutkin tekemään neulan avulla frivolité-kukkia. Ne sopivat hyvin näin joulun alle vaikka kuusta tai joulukorttia koristamaan. 
Sopivia neuloja myydään esimerkiksi nimellä nukkeneula tai kudontaneula (weaving needle). Tekniikassa neula hipaisee usein peukaloa, joten neulan täytyy olla tylsä (terävän neulan voi tylsyttää esim. viilalla). Langoiksi käyvät melkein mitkä vain (vaikka helpoimmalla tietenkin pääsee, kun ensi alkuun harjoittelee jollain tavallisella ja tasaisella langalla), perinteisesti frivolité-töissä on käytetty ohutta helmilankaa, mutta esimerkiksi kuvan kukkaset olen tehnyt Novita Suvi -puuvillalangalla, (jota neulotaan 3,5 mm puikoilla). Valkoinen lanka on tuntematonta suunnilleen samanpaksuista kirpparilankaa. Valmiin työn voi kovettaa vaikka sokerilla.


Ohje neulafrivolité-kukkaseen löytyy täältä. Sama videona Youtubesta. Lisää videoita löytyy hakusanoilla tatting ja needle tatting.
Lyhyesti Käspaikan sivuilla.
Maanantai-illan virikepiiri -blogista löytyy monta postausta käpyilystä. (Myös käpyilysanastoja!)
Suomenkielistä kirjallisuutta on kovin niukasti, mutta viime vuonna julkaistiin suomennos  Janette Bakerin kirjasta Käpypitsi. Kirjassa keskitytään kokonaan sukkuloilla toteutettavaan pitsiin.

Kirjastoista saattaa löytyä myös Mary Koniorin kirjoja, kuten Tatting with visual patterns.

Tämä ohje/vinkki kuuluu Mci:n blogin 1/2-joulukalenteriin, jossa julkaisen joka toinen päivä käsityö/askartelu -aiheisen vinkin tai ohjeen joulun odotukseen tai ihan muuten vain. Voit tehdä ohjeillani niin monta tuotetta kuin haluat ja lahjoittaa niitä ystäville, sukulaisille ja kylänmiehille. Älä kuitenkaan tee tuotteita myyntiin. Lisätietoa 1/2 joulukalenterista löydät tämän kirjoituksen lopusta. 

2 kommenttia:

  1. Tämä postaus antoi idean yhden joululahjani pakettikorttiin. Kiitos siitä! Toivottavasti ehdin toteuttaa ideani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla! Juuri tämän takia minä näitä luukkuja julkaisen!

      Poista