tiistai 25. joulukuuta 2012

12. luukku: Hyvää joulua!

(Joulukiireet yllättivät Mci:n ja sitten nettiyhteys meni pois, joten 12.luukku aukeaa vasta nyt.)

Toivotan rauhallista joulua kera valokuvajoulukortin!


Nyt kun kaikki on vielä kuosissa ja kuusi ei ole tiputtanut neulasiaan, on aika luoda katseet tulevaan vuoteen, ottaa kamera käteen ja miettiä, millaisen joulukortin aikoo sukulaisille lähettää ensi jouluna. Ensi vuoden joulukorttien kuvaaminen on paljon helpompaa nyt kuin ensi marraskuussa, jolloin on suuri todennäköisyys, että maa on mustana. Haeskele siinä sitten joulutunnelmaa Itse olen vankka käsintehtyjen korttien kannattaja, mutta ikinä en ole saanut yhtä paljon palautetta ja kiitoksia kuin viime vuonna, jolloin tein perheelleni joulukortit valokuvasta. Kuvan otin jouluna 2010, kun isäni oli ollut pukkina työkaverinsa perheessä. Käskin isän istumaan keittiön ikkunan ääreen ja itse menin jalustan kanssa pihalle. Otin eri ohjelmilla ja asetuksilla monta kuvaa, josta sitten lähdin muokkaamaan tuota yhtä.

Minä en ole mikään ammattimainen kuvaaja tai edes taitava harrastaja, ja kamerakin on tavallinen pokkari. Siispä vinkitkin olen kirjoittanut tavalliselle tallaajalle. Jos omasta perheestä ei löydy pukkia tai söpöjä lapsia tai kuvattavat juoksevat piiloon, kuvaa vaikka joulukuusi yötoiminnolla pimeässä huoneessa, jossa kaikki valo tulee pelkästään kuusen kynttilöistä.

Muutama vinkki ensi vuoden valokuvajoulukortin tekoon:

- Älä käytä salamaa. Salama saa ihot kiiltämään ja kaikki kalpeiksi kuin lumiukot, puhumattakaan punaisista silmistä. Punainen on jouluinen väri, mutta usko pois, silmissä se ei ole hyvä. Jos aivan välttämättä haluat käyttää salamaa, esim. vilkkaita lapsia kuvatessa, ota selvää, onko kamerassasi punasilmäisyyden estoa tai miten kuvakäsittelet punaiset silmät pois. Salamattomuudesta pääsemmekin seuraavaan vinkkiin, eli:
- Tarvitset jalustan. Ehdottomasti. Tunnelmalliset joulukuvat ovat niin hämäriä, ettei niitä saa käsivaralla kuvattua teräviksi.
- Etsi kamerasi ohjekirja ja ota selvää erilaisista kuvaustoiminnoista, kuten yökuvauksesta.
- Jos sinulla on tuuria, kuvasi on niin hyvä, ettei sille tarvitse tehdä muuta kuin rajata ja lisätä teksti. Muussa tapauksessa käsittele kuvaa kuvankäsittelyohjelmassa.


Käytin ilmaista kuvankäsittelyohjelmaa Paint.NET (täältä). Yo. ennen ja jälkeen -kuvasta näkyy summittaisesti kuvalle tekemäni toimenpiteet. Olen mm. rajannut, suoristanut horisontin, poistanut kynttelikön johdon (ilman muuta meillä on eläviä kynttilöitä :P), poistanut taustalla näkyvät keittiön kaapit ja mikron joko kloonaamalla tai säätämällä kontrastia. Kuvan kehys on muuten pukin parrasta kopioituja  paloja.


Tämä ohje/vinkki kuuluu Mci:n blogin 1/2-joulukalenteriin, jossa julkaisen joka toinen päivä käsityö/askartelu -aiheisen vinkin tai ohjeen joulun odotukseen tai ihan muuten vain. Voit tehdä ohjeillani niin monta tuotetta kuin haluat ja lahjoittaa niitä ystäville, sukulaisille ja kylänmiehille. Älä kuitenkaan tee tuotteita myyntiin. Lisätietoa 1/2 joulukalenterista löydät tämän kirjoituksen lopusta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti