perjantai 14. joulukuuta 2012

7. luukku: Sydämellinen dominoneliö

1/2 -joulukalenterin seitsemännessä luukussa blogi palaa takaisin neuleisiin kera sydämellisen dominoneliön! Voit toteuttaa sydämen melkein mistä langasta vain, neuletiheydestä ei tarvitse huolehtia ja koko sydän tehdään ainaoikealla. Sydämen pohjana on tavallinen dominoneliö, johon neulotaan "korvat" kahdelle sivulle. Tee sydämiä vaikka koristamaan lahjapaketteja tai kuusta. Sydämet näyttävät ihastuttavilta myös lapasten selkään tai torkkupeittoon ommeltuina. Itse  unelmoin yksinkertaisesta torkkupeitosta, joka olisi täynnä erivärisiä ja -kokoisia sydämiä. 

Ravelry: Domino Heart 

Sydämellinen dominoneliö

by Johanna Mäki a.k.a MciTarvikkeet
- lankaa
- langalle sopivat puikot
- langalle sopiva virkkuukoukku
- silmukkamerkki (tai pätkä eriväristä lankaa)
- neula lankojen päättelyyn

Neuletiheys
Neuletiheys ei ole ohjeessa olennainen.

Koko
Sydämen koko riippuu valitsemastasi langasta.
Ohje


Ohjeessa sydämen oikealla puolella tarkoitetaan sitä puolta, jolla pohjana olevan dominoneliön kavennukset on tehty.


Luo 25 s. Merkitse keskimmäinen silmukka silmukkamerkillä tai merkkilangalla.

1. krs: Neulo oikein.
2. krs: Neulo kunnes olet 1 silmukan päässä keskisilmukasta, nosta 1 s neulomatta, neulo 2 o yht, vedä nostettu silmukka kaventamalla syntyneen silmukan yli, neulo kerros loppuun.

Toista näitä kahta kerrosta kunnes jäljellä on 1 s. Älä katkaise lankaa. Neliön oikea puoli on itseesi päin. Poimi jäljellä olevasta silmukasta vasemmalle olevasta reunasta 11 s. Puikollasi on nyt 12 s. Neulo 9 krs.

Aloita kavennukset:

1. krs: Neulo 1 s, tee ylivetokavennus, neulo kunnes puikolla on jäljellä 3 s, neulo 2 o yht, neulo 1s.
2. krs: Neulo.
3. krs: Neulo.
4. krs: Neulo.

Toista kerrokset 1-4 vielä kerran (8 s).
Toista sitten kerrokset 1-2 (6 s).
Neulo 2 o yht koko kerroksen ajan (3 s).
Päättele.


Seuraavaksi neulo sydämen toinenkin korva ensimmäisestä korvasta oikealla olevaan neliön sivuun (sydämen oikea puoli on itseesi päin). Poimi 12 s ja neulo 9 krs. Tee sitten kavennukset samoin kuin ensimmäisessäkin korvassa.


Viimeistely

Virkkaa sydämen ympärille kiinteitä silmukoita. Sydämesi saattaa näyttää kovin kurvikkaalta ja mittasuhteet erikoisilta, mutta ongelma poistuu, kun höyrytät tai kastelet sen. Muotoile sydän sydämellisiin mittoihin.


Vinkki

Jos dominoneliöt ovat sinulle kokonaan uusi juttu, näistä linkeistä on apua:

Käspaikka: Dominoneulos

Ullan Jämä-extran Kaaospeitto


Ao. kuvasta näet suuntaa-antavat koot eripaksuisista langoista tehdyille sydämille. Olen luokitellut ne langan paksuuden mukaan Ravelryn luokitusjärjestelmän mukaan.

Vasemmalta oikealle:
Bulky: paksu, 8-10 mm puikoilla neulottava lanka, kuvassa Novita Rustika, leveys 23cm.
Aran: keskipaksu, 4 mm puikoilla neulottava lanka, kuvassa Novita 7 veljestä, leveys 15 cm.
Worsted: aran-paksuutta hieman ohuempi lanka, leveys 12 cm.
Fingering: ohut, 2-3 mm puikoilla neulottava lanka, kuvassa Zettl Sirmione, leveys 9 cm.
Tämä ohje kuuluu Mci:n blogin 1/2-joulukalenteriin, jossa julkaisen joka toinen päivä käsityö/askartelu -aiheisen vinkin tai ohjeen joulun odotukseen tai ihan muuten vain. Voit tehdä ohjeillani niin monta tuotetta kuin haluat ja lahjoittaa niitä ystäville, sukulaisille ja kylänmiehille. Älä kuitenkaan tee tuotteita myyntiin. Lisätietoa 1/2 joulukalenterista löydät tämän kirjoituksen lopusta. 

16.12.2012: Kirjoitusta on muutettu lisäämällä ohjeet sydämen toisenkin korvan teosta ja lisäämällä tarkennus, mitä puolta tarkoitetaan oikealla puolella.

5 kommenttia:

 1. Mainioita kerrassaan ja hauska tuo erivahvuisten lankojen vaikutus kokoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!


   Muuten, Ravelryn puolella tuli kommenttia, että nykyisellä ohjeella tulee vain yksikorvainen sydän! Tarkistin asian, ja niinhän se on. Korjaan pikimmiten!

   Poista
 2. I love this pattern and I am using it on my leftover yarn. I would love to make a colorful blanket from it, as you referenced in this blog post. Do you have any tips for how to make my collection of hearts into a blanket? Thank you very much for the gift of this pattern. Also, I saw were you made a checkered domino heart on a different post. Do you have the directions available for that one?

  VastaaPoista