maanantai 10. joulukuuta 2012

5. luukku: Itsetehty joulutekstipaperi

Askartelukaupoista saa erilaisia papereja ja kartonkeja, joissa on jouluisia tekstejä. Tavallisella tekstinkäsittelyohjelmalla voit tehdä sellaisia itsekin, ja käyttää juuri haluamiasi tekstejä. Voit tulostaa tekstin tavalliselle valkoiselle kopiopaperille tai mille tahansa muulle paperille, joka soveltuu tulostukseen. Valkoista kopiopaperia voi myös jälkikäteen tuunata erilaisilla värikynillä tai teellä värjäämällä.


Tarvikkeet:
- tekstinkäsittelyohjelma
- jouluisia tekstejä
- lasertulostin ja paperia

Teevärjäykseen:
- teetä (mustaa tai rooibosta)
- laakea astia
- paperia1. Avaa tekstinkäsittely ja säädä kaikki reunukset nollaan (Sivun asettelu tai Sivun asetukset –valikossa). Ruudulle saattaa tulla varoitus, jonka mukaan yksi tai useampi reunus on sijoitettu tulostusalueen ulkopuolelle. Älä välitä siitä.

2. Kirjoita tai kopioi haluamasi teksti ruudulle. Omissa korteissani käytin erilaisia joululauluja, mutta miten olisi vaikkapa hyvät jouluntoivotukset eri kielillä tai vaikka itsekirjoittamasi runo? Kopioi tai liitä teksti monta kertaa peräkkäin, jolloin syntyy yhtenäinen tekstipinta.

3. Nyt pääset leikkimään kaikilla niillä ihanilla fonteilla, joita et ole ikinä päässyt käyttämään! Testaa erilaisia fontteja ja tekstikokoja. Tarkastele arkkia niin, että koko sivu mahtuu ruudulle. Jos sama tekstinkohta muodostaa esimerkiksi häiritsevän vinopalkin sivun poikki, kokeile jotain toista kokoa tai fonttia.

4. Kun olet tyytyväinen arkkiisi, tulosta se. Kaikki tulostimet jättävät muutaman millin paksuiset valkoiset reunat arkkiin. 

5. Jos olet käyttänyt korteissasi lauluja tai muuta tekijänoikeuksin suojattua tekstiä, muista, että tekijällä on teokseensa isyysoikeus, eli tekijä on mainittava. Tee siis korttiesi taakse pieni tietolappu, esim. tällainen: "Heinillä härkien kaukalon, Entre le bœuf et l'âne gris, Ranska 1684, s. Martti Korpilahti". Muista myös, että et voi myydä tekemiäsi kortteja.Nyt saat vapaat kädet tehdä omat tekstijoulukorttisi! Itse kaivoin esiin vanhat kiiltokuvani (niitä ostettiin joku joulu yli oman tarpeen, ja ajattelin lopultakin hyödyntää ne) sekä vuosien varrella kerääntyneet koristepaperit. 


Vinkki 1: Jos olet pienenä innoissasi liimannut kaikki kiiltokuvat vihkoon, ne saattavat lähteä vielä  irti. (Älä kysy, mistä tuli inspiraatio tähän vinkkiin.) Jos olet käyttänyt puikkoliimaa, saattavat ne lähteä pelkästään vetämällä varovasti. Voit myös leikata kiiltokuvankohdan irti, ja liottaa sitä vedessä kuin postimerkkejä. Lisäksi voit leikkiä epäluuloista mutsia ja höyryttää kiiltokuvat irti kuuman vesikattilan päällä, kuten höyrytettäessä kirjekuoria auki. Kokeile ensin valitsemaasi tekniikkaa yhdelle kuvalle ja jos olet tyytyväinen tulokseen, jatka.


Vinkki 2: Leikatessasi tekstipaperia ota huomioon, että tulostimesi ei välttämättä ole tulostanut tekstiä täysin suoraan. Ota siis suoruusmalli tekstiriveistä, älä paperin reunasta.Vinkki 3:
Tekstipaperin teevärjäys tapahtuu näin: valmista teetä ja anna sen jäähtyä pikkuisen. Itse käytin rooibos-irtoteetä annosteltuna hieman tavallista vahvemmaksi, mutta pussiteetkin käyvät. Kaada tee laakeaan astiaan ja upota valmiiksi leikatut tekstipaperinpalat likoamaan noin 10 minuutiksi. Kun paperi on jo tässä vaiheessa leikattu haluttuun mittaan, sen reunat värjäytyvät kauniisti hieman tummemmanruskeiksi. Älä anna paperinpalasten uiskennellä toistensa päälle, sillä silloin alempaan paperiin tulee vaaleampi kohta.

Nosta paperit pois teestä ja kuivata ne esim. tasaisella tiskipöydällä. Kuivuessaan paperit tulevat kurttuisiksi, mutta voit silittää niitä varovasti alhaisella lämpötilalla tekstittömältä puolelta. Tämä ohje kuuluu Mci:n blogin 1/2-joulukalenteriin, jossa julkaisen joka toinen päivä käsityö/askartelu -aiheisen vinkin tai ohjeen joulun odotukseen tai ihan muuten vain. Voit tehdä ohjeillani niin monta tuotetta kuin haluat ja lahjoittaa niitä ystäville, sukulaisille ja kylänmiehille. Älä kuitenkaan tee tuotteita myyntiin. Lisätietoa 1/2 joulukalenterista löydät tämän kirjoituksen lopusta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti