torstai 22. marraskuuta 2012

27.luku, jossa tippuu se löyhä ruuvi

Pirtsakka väriteema jatkuu! Hitaasti, mutta (suhteellisen) varmasti valmistuu WIPpejä, eli valmiina pyörökoukutut tossut! Tossut saivat alkunsa, kun paluumatkaneuleenpuutteessa ostin Lahden reissultani harmaata ja valkoista Pirtin kehräämön sukkalankaa, ja käsityöpussissani ei ollut puikon puikkoa, vaan parit virkkuukoukut ja yksi kooltaan (4 mm) sopiva kaksipäinen koukkuamiskoukku. Olin jo aikaisemmin tehnyt lapaset, joten nyt oli tossujen vuoro.
Tossut valmistuivat älä-sitten-ikinä-enää-tee-näin -metodilla, eli virkataan x silmukan pituinen ketjusilmukkaketju, joka sopii hyvin jalkaan ja jatketaan siitä käytännössä merkitsemättä mitään lukuja muistiin, ennen kuin on toisen tossun vuoro. Toista tossua varten onkin sitten kiva tihrustaa kavennuksia ym. Tällä metodilla tehty neule ei ollut ensimmäinen, ja luultavasti en vieläkään opi läksyäni, joten lisää luultavasti tulee.Kantapää on turkkilainen kantapää, joka tunnetaan myös sädekavennuskantapäänä. Valmistuttuaan tossut olivat kuin peltiä, mutta tiesin niiden rentoutuvan kastelulla. Jostain kumman syystä keksin, että voisin kiskaista tossut kenkieni päälle ja antaa kuivua siinä. Kengän päällä kuivatus ja muotoilu on toiminut taannoin hyvin tehdessäni huopatossuja. Nyt tämä ei kuitenkaan ollut niin hyvä idea, sillä tossut venyivät aika paljon, ja tietenkään koukuttu pinta ei pysy yhtä hyvin ryhdissään kuin huovutettu. Mutta vielä ne pysyvät jalassa ja suuruudesta ei ole muuta kuin kosmeettista haittaa.


Tossun suuhun halusin jotain spesiaalia, ja tässä kohtaa minulta sitten irtosi yksi niistä löyhistä ruuveista. Olen aina vakaasti ollut sitä mieltä, että neulotut tai virkatut pompulat/nypyt ovat hyi, yäk ja kamala miten kasaria. Nyt minusta kuitenkin tuntui, että pompuloitahan tähän varteen on saatava. Mallia otin Edie Eckmanin kirjasta Around the Corner: Crochet Borders reunuksesta numero 11. (Kirja ilmestynee ensi keväänä suomeksi nimellä Virkkaa ja viimeistele. Tiedon löysin Minervan kevätkatalogista sivulta 31.) Tyydyin kuitenkin vain yhteen pompulakerrokseen. Lankaa kului valkoista 59 grammaa ja harmaata 62 grammaa.


4 kommenttia:

 1. Kaunista pintaa, nuo on varmasti tosilämpimät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ei kauaa varvasta viluttanut, kun kokeilin ensimmäisen kerran :)

   Poista
 2. Jos onnistut tossujasi vielä kryptaamaan, niin näihin olisi tosi mukava saada ohje! Mielettömän hienot tossut <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)

   Voin harkita kryptausta, mutta en ihan heti, jostain kumman syystä koukun käyttö alkoi hieman sattumaan loppua kohden. Niin ei ole käynyt vielä koskaan. Olen varmaan tulossa vanhaksi ;)

   Poista