maanantai 7. toukokuuta 2012

7. luku, jossa värjätään seitikeillä


Etäviikko oli ja meni, ja mitään ei tullut tehtyä. Tai siis tehtyä tuli yhtä jos toista, mutta ei mitään niitä tärkeimpiä eli koulujuttuja. No, koko koulutaipaleeni on aina käyty sillä "edeltävä ilta"-metodilla.

Verihelttaseitikkivärjäykset tulivat valmiiksi. Käytin liemessä sekä lakit että jalat, 10 % alunaa ja 5 % viinikiveä. Yhteensä ainesta oli 1843 grammaa, jos oikein muistan. Ja viime syksynä kerätty ja talven yli pakastettu. Kuvassa kaksi ylintä vyyhtiä ovat 50 g Novita Bambinoa ja 50 g Gjestal Maijaa, ensimmäisestä värjäyksestä. Väristä tuli oikein mukava oranssinpunainen, joten tein myös jälkivärjäyksen, mutta kuten kuvasta näkyy (kaksi alinta vyyhtiä), enin osa väristä meni jo tuossa ensimmäisessä värjäyksessä. Toiseksi alin vyyhti Maijaa ja alin Novita Floricaa.

Mutta katsokaas tuota jälkiliemen Maija-vyyhtiä! Vaaleat kohdat eivät ole vahinkoja, vaan vyyhti oli alunperin pietaryrtillä keltaiseksi värjätty. Ennen värjäystä sidoin vyyhdistä neljä kohtaa matonkuteella, jolloin ne kohdat eivät värjäytyneet. Värjäytymättömät kohdat ovat todellisuudessa vielä keltaisempia, kuva vain vähän vääristää. Olisin kuvitellut, että tästä pietaryrtti-Maijasta olisi myös oranssissa osuudessa näkynyt, että lanka on keltaisen päälle värjättyä, mutta ei. Vertasin näytelankana ollutta värjäämätöntä Maijaa ja tätä sävyä, enkä huomannut mitään eroa.

Alan muuten kärsiä värjäämättömän langan pulasta, kuten tähänkin värjäykseen käytetyistä sekalaisista langoista näkee. Tähän asti olen värjännyt enimmäkseen Gjestal Maijaa edullisen hinnan vuoksi, mutta kenties pitäisi vaihtaa laatua, etenkään kun tuo ei kuulemma kauan kestä sukissa. Minullahan ei ole värjätessäni mitään erityistä projektia mielessä, joten varmuuden vuoksi langan olisi hyvä sisältää hieman polyamidia. Lisäksi sen tulisi olla konepestävää, jotta se ei huopuisi heti ensi kosketuksesta. Eikä haittaisi, jos lanka olisi vielä pehmeää ja kutittamatonta. Novitan Nallea en aio käyttää. Teeteellä olisi Pallas, mutta värikartasta puuttuu valkaistu valkoinen (vertailujen vuoksi tarvitsen luonnonvalkoisen, valkaistun ja harmaan värin). Ja se budjetti ei ollut iso. Ehdotuksia?

2 kommenttia:

  1. Dropsin langat ovat yleensä laadukkaita ja edullisia. Sopisiko värjäykseen esimerkiksi Karisma tai Fabel? Ja olen ihan tajuttoman kateellinen noista langoista, luonnonvärit ovat vaan niin kauniita!

    VastaaPoista
  2. Aivan! Muistelenkin joskus käännelleeni Fabelia miettien värjäystä. Ja nyt lisäksi olisi Drops Supersale! Ainut miinus on, että haluamistani väreistä on ainoastaan valkoinen, harmaa on makuuni hieman liian tumma ja varsinaista luonnonvalkoista ei ole. Mutta sen sijaan beige saattaisi ajaa saman asian. Kukkaroni juoksi juuri piiloon tuntiessaan itsensä uhatuksi.

    VastaaPoista