tiistai 24. huhtikuuta 2012

4. luku, jossa esittelen tuck-jakun


Tällä hetkellä minulla on koulussa neulekoneella työn alla punainen jakku äidille. Jakku on muuten sileää neuletta, mutta hihansuut, helma ja napituskaitale ovat kertosilmukkaneulosta (tuck stitch). Jakku kertosilmukoineen on kokonaan omasta päästä.


Vaikka kertosilmukkakuvio onkin yksinkertainen, tein yli 10 mallitilkkua, joilla hain mieleistäni neulosta. Joka kerta, kun olin saanut yhden  neulosmallitilkun tehtyä, keksin kaksi tapaa lisää, joilla ko. neulosta voi parantaa. Näistä kahdesta tavasta yksi toimi neuloksena, jonka jälkeen keksin jälleen kaksi neulosta lisää, joita piti kokeilla. Minusta alkoi jo tuntua keksineeni ikiliikkujan. Onneksi elektronikoneella ohjelmointi sujuu nopeasti naputellen.

Lanka on Sandnes Mini Duett, 55 % puuvilla ja 45 % merinovilla, ja mielestäni sen kanssa on ollut mukava työskennellä. Olen tähän asti tehnyt vain villasta (tai villa-polyamidi -sekoitteista), joten päätin laajentaa lankakokemusrepertuaariani tällaisella pehmeällä laskulla. Lanka ja siitä tehty neule ei säikyttele viatonta neulekisälliopiskelijaa venymällä koneessa puolta pitemmäksi kuin olisi tarve ja asettuu helposti mittoihinsa, kun kappaleen kastelee.

(Viittaan tässä tapaukseen, kun tein ensimmäistä neulepaitaani koneella teetee Pallaksesta. Hiha oli kokonaan pitsiä, ja otettuani sen koneesta ja testattuani käsivarteeni se riitti pituudeltaan hyvin peittämään keskisormeni. Se oli kuitenkin kaavoitettu ranteeseen ulottuvaksi. Ehdin jo säikähtää, mutta onneksi kasteltuani hihan ja aseteltuani sen mittoihinsa siitä tuli juuri niin pitkä kuin pitikin.)

Tehtyäni nyt hihat, takakappaleen ja toisen etukappaleen muutama solmu on tullut vastaan, mutta onneksi useimmat ovat olleet sellaisia, ettei lanka ole ollut poikki. Yksi luokkakavereistani teki harmaasta Mini Duettista paidan ja hänelle sattui jokin maanantaierä, sillä kerät olivat täynnä solmuja.

Langan väri on tummanpunainen (4219). Sen ihka ensimmäisen koneneulontapaidan Pallaksesta tein myös punaisesta, joka oli lähes sama sävy. Vaikka punainen onkin ehdottomasti lempivärini, minusta tuntuu, että ainakin tätä sävyä taidan välttää tulevaisuudessa. Ei makeaa mahan täydeltä.

Huomatkaa, miten tuck saa neuleen alareunan aaltoilemaan! Lopuksi aion huolitella reunat virkkaamalla.

4 kommenttia:

 1. Sinulla on tekeillä kaunis neulejakku!

  VastaaPoista
 2. Niin ja onnea uudelle blogillesi! =)

  VastaaPoista
 3. Kiitos paljon kommenteistasi! Olet ensimmäinen kommentoija blogissani!

  VastaaPoista
 4. heippa! kiva kun säkin olet alkanut pitää neuleblogia! :)

  VastaaPoista