torstai 29. elokuuta 2013

46. luku, jossa viedään tuliaisia

Hups, edellinen postaus on kirjoitettu 4. elokuuta, siitä on jo melkein kuukausi (vaikka pitempiäkin taukoja tässä blogissa on nähty). Kenties järkytyin siitä, että kirjoitettuani postauksen huomasin tekstiä olevan melkein kaksi sivua. Pitkien sepustusten kirjoittaminen on tyylini, ja sitä en halua (enkä luultavasti edes osaa) lähteä muuttamaan, mutta kenties voisin harkita ainakin pitkien tekstien jakamista pariin postaukseen. Nykypäivänä kun kaikki on niin hektistä ja heti-mulle-kaikki-tänne. Nyt luultavasti hitaimmatkin lukijat ovat saaneet edellisen kirjoituksen loppuun, joten on aika kirjoittaa uutta. Blogin 10 000 kävijän rajakin näyttää ylittyneen kuin varkain!

Ehdin tehdä toissa viikonloppuna pikaisen pe-su -pyrähdyksen Lahteen, jossa oli lauantaina Lauran synttärituparit. Rahaa reisssulla kului kiitettävästi, mutta melkein kaikki meni joko Matkahuollolle tai suoraan kurkusta alas, ja lankaakin ostin vain kaksi kerää. Rahan tuhlaamisen lisäksi harrastin matkalla hieman laifstail -kuvausta:


Tässä tehdään toffeeta!


Browniekeksit olivat todella herkullisia, kuin myös juustokakku ja klassiset siilit.


Ajanvietteeksi muistipeli kuin ennen vanhaan! Muistipelikuvat by Anu.

Tuliaiseksi vein kasvivärjättyä lankaa (vein sitä jo kevättalvella edellisellä vierailullani). Sen perusteella, mitä A ja L viimekesänä luonani värjäsivät, vein A:lle teetee Alpakkaa ja L:lle Sandnesin Lanettia. Lisäksi vein A:n äidille kiitokseksi kolme kerää teetee Pallasta, koska hän on majoittanut minut kaikilla aikaisemmilla Lahden visiiteilläni. Tuliaisistani pidettiin kovasti! Vaikka aika monta kertaa saan vielä Lahdessa käydä, jotta A ja L saavat haaveilemansa villatakkilangat kokoon ;)
(Kuvat on otettu hieman väärään aikaan päivästä, mutta värit toistuvat suhteellisen oikeina.)

Anun langoista ylin on peräisin aluna-viinikivipuretetun kokenilliliemen jälkiliemestä. Alempi vyyhti on alunapuretetusta kokenilliliemestä.

Anun äidin langat on värjätty kokenillilla, sipulinkuorilla ja verihelttaseitikeillä. Kokenillivärjätty on samasta liemestä kuin Anun alempi vyyhti. Huomatkaa jälleen alpakan ja villasekoitteen sävyero!


Lauran langat värjäsin verihelttaseitikeillä ja sipulinkuorten jälkiliemellä. Verihelttaseitikkilanka on samasta liemestä kuin tuo ylemmän kuvan lanka. Oikeasti langat olivat hieman tummempia kuin kuvassa, mutta kuitenkin aika lailla vaaleampia kuin mitä olen aikaisemmin saanut aikaan. Käytin suoraan Tetrin Luonnonvärjäys -kirjan määriä, eli 50 g kuivattuja lakkeja, 10 g alunaa ja 5 g viinikiveä / 100 g lankaa. Oma annostukseni on ollut 15 g alunaa, mutta saattaahan tämä ero johtua muistakin tekijöistä, ja eivät nämä värjäystulokset ole kunnolla vertailtavissa.4 kommenttia:

 1. Heips! Kyselit tunikasta: se on ostettu Nanson outletista Turusta noin viikko sitten. Silloin siellä oli niitä vielä useita jäljellä. Hinta oli kohtuullinen alle 35 €.
  Ihania lankoja olet värjännyt! Tuo happoväreillä värjääminen pitäisi ottaa myös mukaan näihin geimeihin, en ole koskaan kokeillut.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks! Kokeile kernaasti happovärjäystä, se on koukuttavaa kanssa!

   Poista
 2. Oi miten kauniita lankoja! Jaksaispa sitä itekin värjätä noin ahkerasti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sitten kun värjäyksen aloittaa, se vie mukanaan ;)

   Poista