torstai 12. heinäkuuta 2012
16.luku, jossa valeneulataan
Kyh nro 9 on mielenkiitoinen uusvanha tekniikka. Kyseessä on virkattu neulakinnas/ virkattu neulakinnasjäljitelmä/ valeneulakinnastekniikka (rakkaalla vakiintumattomalla lapsella on monta nimeä). Opin tekniikan Kissojen yössä ja tein sillä nyt tiskirätin.
Tekniikka on lähtöisin (tai mistä sitä tietää, missä se on alunperin keksitty) lahden takaa Ruotsista, jossa löydettiin hyvin vanha lapanen, jonka ensin luultiin olevan kinnasneulottu, mutta perinpohjainen tarkastelu osoittikin sen olevan virkattu. Tekniikka selvitettiin ja Ullcentrum (paikallinen käsi -ja taideteollisuusyhdistys) kirjoittaa siitä blogissaan (vieritä sivua alaspäin, niin löydät postauksia otsikoilla Virkad nålbindning ja Virka historiska vantar). Pitkähkön etsinnän jälkeen löysin myös videon, josta saatte vähän virkistystä toiseen kotimaiseen. Teille, joiden edellinen kosketus ruotsin kuullunymmärtämiseen tapahtui ylioppilaskokeissa (kuten minulla), voin kertoa, että itse tekniikkaa ryhdytään näyttämään 2:25 paikkeilla.
------------------------------------------------------------
Muokkaus 29.4.2013: Huomasin, että video, johon viittaan, on kadonnut. Kokeilkaa sen sijaan näitä osoitteita:
http://www.ravelry.com/patterns/library/historic-mitt-in-crochet-nalbindning-historisk-vante-i-virkad-nalbindning
(Ullcentrumin ohjepdf ruotsiksi ja englanniksi)
http://media.jarbo.se/patterns/pdf/91097_low.pdf
(Valeneulakinnastekniikalla toteutetut asusteet ruotsiksi. PDF:n kolmannelta sivulta löytyy kuvalliset ohjeet.)
------------------------------------------------------------
Tiskirätti varten tein x silmukkaa pitkän ketjusilmukkaketjun ja ryhdyin virkkaamaan pyörönä (testasin joskus valeneulakinnastekniikan virkkaamista tasona, mutta tulos ei ollut kovin kaunis) suorakulmiota. Tai siis, kun fiiliksellä virkkasin, niin tulos on kyllä kaikkea muuta kuin suorakulmio. Olisin voinut merkitä kulmasilmukat paremmin, paitsi tällaistahan minä juuri tavoittelinkin! Lopuksi kerros kiinteitä silmukoita kappaleen ympäri sekä kerros puolipylväsryhmiä.
Lanka: Novita Suvi (100 % puuvilla)
Koukku: 4 mm
Ohje: erittäin paljon omasta päästä
Tekniikan nimeäminen on mielenkiintoista, sillä Ullcentrumin blogin "virkad nålbindning" eli "virkattu neulakinnas" on hivenen hämäävä, sillä kyseessähän ei ole aito neulakinnastekniikka, vaan vain neulakinnasta muistuttava tekniikka. Aiheesta löysin kirjoituksen myös Eva i Stäket -blogista (jälleen saatte verrytellä toista kotimaista), jossa päädyttiin tulokseen, että "nålbindninsliknande virkning" eli "neulakinnasta muistuttava virkkaus" olisi parhaiten tekniikkaa kuvaava nimitys. Itseäni kiehtoo myös nimitys valeneulakinnastekniikka, sillä se kuulostaa salaperäiseltä ja kertoo heti, jotta kyseessä ei ole varsinainen neulakinnastekniikka. Toisaalta se kertoo vain, että mikä tekniikka se ei ole, ei sitä, että mikä tekniikka se on ;)
Lisäksi Kyheistä on valmistunut nro 8, Junasukat, joille ei ole vielä osoitetta, vaan ne menevät lahjavauvanvaatteideni varastoon. Huijasin vähän ja aina varren nurjan raidan tullessa käänsin sukan nurinpäin, jotta vältyin nurjan neulomiselta ;) Puikkoina näissä Kollagen nelikulmaiset sukkapuikot ensimmäistä kertaa. Toisin kuin jotkut minä en kokenut suurta valaistumista nelikulmaisia puikkoja käyttäessäni, mutta oli niillä kyllä hyvä neuloa.
Lanka: Idena Bambino Ull (100 % merinovilla)
Puikot: 2,5 mm kantikkaat
Ohje: Suuri käsityölehti y/20xx, ohje myös Taito Etelä-Pohjanmaan sivuilla
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
heips! ajattelinkin juuri eilen ettei sinusta ole kuulunut - taisit kuulla ajatukseni :) terveisiä! komea on tiskirätti!
VastaaPoista