tiistai 19. kesäkuuta 2012

14. luku, jossa taiteillaan lankaa


Hei taas kaikki te viisi (+äiti), jotka yhä jaksatte harvasta päivitystahdista huolimatta käydä! Kiirettä on taas pitänyt ja blaa blaa... En ole hurjasti saanut mitään valmiiksi ja KYHitkin ovat pahasti aikataulusta jäljessä (ensi vuonna esitän, että sääntöjen pykälä "aloituksia voi siirtää muille päiville" poistetaan ;)). Yritän pitää periaatteenani, että en jokaisesta neuleesta julkaisisi kuvaa, jossa on kaksi kerrosta neulottuna ja selitettynä, että tästä tulee sukka. Tähän mennessä (19.pv) KYHiä varten olen aloittanut 12 työtä, eli menee tipalle, jos aion 23 työtä saada käyntiin lauantaihin mennessä.

Sen sijaan olen saanut valmiiksi vyyhdillisen lankaa! Yli vuosi sitten aloitin kehruuprojektin Tapion kaupasta ostamistani punaisesta ja viininpunaisesta hahtuvasta. Projekti ufoutui vuodeksi, kunnes vapun tienoilla jatkoin. Tein yhden säikeen punaisella ja toisen viininpunaisella ja kertasin ne yhteen kesän alussa. (Uskokaa pois, langassa on kaksi eriväristä säiettä, en tahdo saada punaisia sävyjä toistumaan oikein.)


Alunperin olin kerinyt kummastakin hahtuvakiekosta 40 grammaa projektia varten, mutta käsialani on selvästi muuttunut ohuemmaksi, sillä viininpunaista jäi aika tavalla. Nyt lankaa on 36 g ja laskutoimitus, joka saattoi olla väärässäkin, kertoi metrejä olevan 102(!). Joku päivä vielä osaan kehrätä lankaa, jota ei tarvitse kutsua taidelangaksi, vaan "tasaiseksi ja tylsäksi" ;). Jäi fiilis, että tämä hahtuva olisi sopinut paremmin neulontaan kuin värttinäkehräykseen. Minähän en toisaalta ole mikään expertti, kokemusta on tämä mukaanluettuna nyt kolme oikeaa vyyhtiä. 

Experteistä puheenollen, pääsin lainaamaan kirjastosta Tuulia Salmelan uunituoreen opuksen Kehrääjän käsikirja! Vielä en ole syventynyt siihen perusteellisesti, mutta kirja vaikuttaa selkeältä ja jo melko kokeneena käsityöntekijänä on suorastaan nautinto lukea tällaista perinpohjaissisältöistä kirjaa. Käsityökirjoissa on jo niin monta "yhdessä illassa valmista helposti ja nopeasti" -opusta, että välillä tympäisee. (Toki niilläkin kirjoilla on oma paikkansa, lukijansa ja tarkoituksensa.)
Kirja vaikuttaa niin hyvältä, että aion ostaa sen päästessäni kirjakauppaan. Kirjasta on arvostelukin ihkauudessa Ullassa.

Lopuksi vielä teaserkuva tulevasta. Jos kuva ei aukea, niin tässä pieni vihje. 2 kommenttia:

  1. Aina vain uusia taitoja sinulla! Hienoa lankaa sait aikaiseksi!
    En uskalla edes kokeilla tuota taitoa - saattaisin jäädä samantien koukkuun! Siksi vain ihailen muiden kätten jälkiä!
    Mukavaa kesäaikaa!

    VastaaPoista
  2. Hienolta näyttää ja tsemppiä KYHin kanssa!

    VastaaPoista