torstai 31. tammikuuta 2013

32.luku, jossa huomaan kehittyneeni

Minulla on muutenkin nyt projektina pienentää UFOjen lukumäärää, ja siihen kategoriaan sopi hyvin myös keskeneräisten kehruitten valmiiksi tekemistä. Kesällähän tein loppuun yhden punaisen vyyhdin, ja toista säiettä jäi hiukan. Nyt tein  säikeestä kerijälaitteelta sisältäpäin purkautuvan kerän ja vuoristolaiskertasin ottamalla toisen langan kerän sisältä ja toisen päältä. Olin odottanut, että tästä olisi seurauksena kamala takku, mutta sehän sujui hyvin! Ja langasta tuli tasaista, mikä on minulle uutta.


Lanka pysyi tasaisena tasan niin kauan kuin vyyhtesin sen kerinlehdille. Kerinlehdistä irtosi rengas, ja tästä eteenpäin vyyhdistä tuli kireämpi ja sain vain vaivoin suoritettua vyyhteämisen loppuun. Jos tämä olisi ollut jotain tärkeämpää lankaa, olisin vyyhtennyt langan uudestaan, mutta päätin antaa olla. Kastelin langan ja annoin kuivua pienen painon kanssa. Vyyhdin löysemmät langat olivat siellä täällä kiertyneet itsensä  kanssa ja muutenkin kiharia (ks. kuva). Nyt vain sitten miettimään, miten saisin saman efektin tarkoituksella ;). Laskutoimitukseni mukaan lankaa on 26 g ja 87 m.

Violetti lanka on värttinäkehrätty Novita Hahtuvaisesta (en ole vielä antanut itseni koukuttua nettiluxuskuituihin). Sen kehräämisen aloitin ex tempore syksyllä, kun lueskelin Tuulia Salmelan kehräyskirjaa ja oli pakko heti saada jotain työn alle. Sainkin aikaisempaa huomattavasti ohuempaa säiettä. Aina kun pitää oppia jotain uutta, päätin testata navajo- eli ketjukertausta. Usean Youtube-videon jälkeen tykästyin tähän videoon. Harjoittelin ensin kaupan langalla ja uskaltauduin sitten kokeilemaan itse säikeellä, jonka olin kerinyt. Sivistin itseäni myös värttinän painoeroilla, joten lisäsin alle 50 gramman painoiseen värttinääni 30 g painoisen prikan. 



Ihan vielä minusta ei tullut navajokertausexperttiä, mutta elän toiveessa. Suunnilleen 5 cm oli ihanaa tasaista lankaa ja sitten tuli seuraavat 5 cm, jossa asia oli taas päinvastoin. Juujuu, tasaista lankaa saa kaupasta, ja alkuperäinen säiekin oli epätasaista. Välillä kertauksen "solmukohta" katosi täydellisesti ja välillä juuri sillä kohdalla säikeen paksuus vaihtui ja kohta erottui kuin kettu kanalassa.

Navajokertausta voisin kuvailla siten, että kuvittele sinulla olevan kerä lankaa, josta virkkaat sormin piiitkiä ketjusilmukoita. Lähempää tarkasteltuna näet langassa kulkevan kolme lankaa vierekkäin. Aina välillä vastaan tulee kohta, jossa olet virkannut uuden silmukan. Kun tälle ketjusilmukkaketjulle annetaan vielä kierrettä, olet navajokerrannut lankasi! Asia ei kuitenkaan ole ihan näin yksinkertainen (ei mikään ole ;)), sillä värttinällä (ja rukilla) kerratessa sekä kierteen anto että virkkaaminen tapahtuu samanaikaisesti.

Lankaa tuli 20 g ja 50 m. Huomasin tässäkin kehittyneeni, sillä aikaisemmin olen Hahtuvaisesta saanut huomattavasti paksumpaa ja epätasaisempaa lankaa. (Ks. ao. kuva, vuoristolaiskerrattu, 25 g ja 42 m.)



3 kommenttia:

  1. Kehräystä en olekaan vielä uskaltanut kokeilla - jos sitten neulominen jäisi kokonaan??? :)
    Enpä ole huomannut tuota ala-jaylätason eri kireyksiä, oikeast en ole kuullutkaan että pitäisi olla? Jossain muistiinpanoissa taisi olla resorissa puhe että alatasolla olisi tiukemmat kireydet. Mulla on kyllä samat olleet - pitänee sukat tarkistaa oikein sillä silmällä....
    Maaliskuussa nähtäneen... kiva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mulla kävi Fortissima Alpaka-sukissa siten, että sukan sivussa kulki selvä raja ala -ja ylätason silmukoiden välillä. Tietenkään se ei kaikilla langoilla näy :) Ja kastelulla katosi melkein kokonaan. Onneksi huomasin asian jo mallitilkussa, ja ei se suuria haitannutkaan, koska itselle tulivat.
      http://mciknits.blogspot.fi/2012/11/26-luku-jossa-esitellaan.html

      Vink vink, voisin tuoda värttinäni maaliskuussa ja opettaa ;)

      Poista