maanantai 7. tammikuuta 2013

30. luku, jossa neulon baskerin itsekehrätystä
Joulukalenterijuttujen lisäksi joulukuussa ehdin tehdä loppuun myös yhden WIPin! Baskerin kupu on ensimmäistä itsekehräämääni lankaa!


Talvella 2009-2010 kehräsin värttinällä ihka ensimmäisen vyyhtini Pirtin kehräämön liukuvärjätystä hahtuvasta. Minähän en ole mikään kehräysexpertti, mutta mielestäni tuo hahtuva oli leveytensä ansiosta oikein sopivaa aloittelijalle. Lanka oli toki varsin taiteellista, ohuita ja paksuja kohtia sikin sokin ja välillä kovin alikierteistä. Niinpä kertasin langan ns. vuoristolaiskertauksella (Andean plying). Laskelmieni mukaan lankaa tuli 56 g ja 62 m.

Langan vähyyden vuoksi projektiksi valikoitui helmikuussa baskeri, sillä muuhun lanka tuskin olisi riittänyt, ja eihän siitä olisi mitään hankaukseen joutuvaa voinut tehdä. Koska langan paksuus oli hieman vaikea määrittää ja se vielä vaihteli, en uskaltanut luottaa mihinkään alhaalta ylös –neulottavaan malliin vaan päätin aloittaa kuvun keskeltä. Löysin vanhasta Venla-käsityökirjasarjasta  (joka on ainakin lankatekniikoiltaan mainio) ohjeen ympyrään, jossa lisäykset tehdään kehillä. 

Neuloin 4 mm puikoilla ensin ympyrän halkaisijaltaan 24 cm, minkä jälkeen kavensin peilikuvana, kunnes lanka osoitti loppumisen merkkejä (sitä jäi noin metrin verran) ja keskelle jäävä ympyrä (päänreikä) oli halk. n. 14 cm tai sinne päin. Oli muuten miellyttävää huomata, että loppua kohden langan laatu parani huomattavasti ;) Kokeiltuani baskeria totesin, että voisin aloittaa resorin.Alkuperäinen suunnitelma oli, että olisin kehrännyt lisää lankaa samasta hahtuvasta resoria varten, mutta kun baskeri oli ollut WIP puoli vuotta uutta lankaa odottamassa, totesin, ettei se kehräänny itsestään, joten päätin käyttää kaupan lankaa. Ihan suoraan kaupan hyllyltä sekään lanka ei ollut, sillä valitsin itsevärjäämäni violetin Maijan. Käytin Maijan kaksinkertaisena, ja koska olin unohtanut tehneeni itse baskerin 4 mm puikolla, käytinkin nyt 4,5 mm puikkoja. Resorista tuli hieman löysä, onneksi minulla on iso pää. Saatan tehdä resorin uudestaan joskus. Resoria 6 cm ja Jeny´s surprisingly stretchy bind-off, lankaa kului resoriin n. 30 g.

Halusin resoriksi jotain spesiaalia,  joten tutkin  The Stitch Collectionin Rib -vihkosta (josta aiemmin juttua täällä) ja valitsin Rickrack Ribin. Minua laiskotti, joten muutin joustinta siten, että tein silmukansiirrot vain joka toinen kerros. Jos viilaisin pilkkua, niin olisin voinut neuloa ensin silmukansiirrottoman kerroksen ja sitten vasta silmukansiirrollisen, niin ekan kerroksen silmukansiirrot eivät tekisi tuollaisia pompuloita viimeiseen kerrokseen itsekehrättyä lankaa. Mutta hyvä se on noinkin.

Baskeri näytti nyt vähän paljaalta ja siltä, että Maijaa oli käytetty vain, koska itsekehrätty lanka oli loppunut (mikä olikin asian laita ;)). Niinpä tein päälaelle napin päällystämällä tavallisen muovinapin  neulomalla. Käytin samaa tekniikkaa kuin baskerin kuvussakin, 2,5 mm puikkoja ja yksinkertaista Maijaa. Tällaisia nappejahan olisi hauska tehdä vaikka jakun napeiksi :)
Lanka on tummuutensa vuoksi hieman vaikeaa kuvattavaa, pihalla kuvatessani ensin sain aikaan kuvia nimeltä ”Mci tumma suttu päässään” ja sitten ”Mci vaalea suttu päässään”. Kuvatessani iltaruskossa (eli klo 14) yksin oksaan kiinnitettävällä kamerajalustalla sain olla tyytyväinen ihan siihen, että ylipäätään baskeri oli kuvassa kokonaan. Joten en välittänyt taustalle tulevasta grillimökistä. Parhaimman käsityksen väreistä saa tuosta värttinäkuvasta, joka taitaakin olla otettu keväisemmässä valaistuksessa.


8.1.2013: Muokkasin kirjoitusta poistamalla tekstistä viittauksen vyyhtikuvaan, jota en sitten laittanutkaan postaukseen.

2 kommenttia: